Вицепремиерот Битиќи: Намерата на Владата е да имаме ефикасни и ефективни јавни претпријатија, кои обезбедуваат навремени и квалитетни услуги на граѓаните

15 jануари 2021

 


Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, денес, на покана на „Центарот за граѓански комуникации“, „Конект“ и „Здружението на даночните советници“, учествуваше на дебата која се спроведува во рамките на проектот „Засилување на интегритетот и намалување на корупцијата во државниот и во приватниот бизнис секторот“ на тема „Работењето на државните претпријатија низ призмата на финансиските индикатори“, а на кој беше презентирана и публикација за резултатите од финансиското работење на 30-те најголеми јавни претпријатија во државна сопственост.

Undefined

Од 38-та седница на Владата: Продолжен е рокот за исплата на финансиската поддршка од 6.000 денари за нешто повеќе од 24.000 граѓани до 31 март; Усвоена Програмата за задолжителна имунизација на населението во 2021 година

12 јануари 2021

Владата на Република Северна Македонија на денешната 38-ма седница донесе одлука за продолжување на рокот за искористување на средствата за финансиска поддршка на граѓани со низок доход, корисници на пензија, корисници на право на социјална сигурност на стари лица, млади лица, самохрани родители, деца без родители и родителска грижа, уметници и други лица кои вршат дејност во културата, филмски работници и естрадни уметници до 31 март 2021 година.

Undefined

Од 37-мата седница на Владата: Дадена согласност за преземање обврски за обезбедување вакцини за континуирана имунизација и вакцини по епидемиолошки индикации за наредните три години

5 јануари 2021


На денешната 37-ма владина седница, пред преминувањето на точките од дневниот ред, министерот за финансии Фатмир Бесими ги информираше членовите на Владата за нивото на реализацијата на капиталните инвестиции за 2020 година при што беше констатирано дека голем број од институциите, над 95 проценти ги реализирале инвестициите за што беше изразено задоволство со констатација дека сите економски мерки преземени минатата 2020 година дале резултати.

Undefined

Од 36-тата седница на Владата: Укината забраната за летови од Велика Британија; Одобрен текстот на финансиската гаранција за набавка на вакцини преку КОВАКС

30 декември 2020


Владата на Република Северна Македонија на денешната 36-та седница донесе одлука за укинување на забраната за авионските летови од Велика Британија и Северна Ирска во Република Северна Македонија која важеше до крајот на 2020 година, како и задолжителната мерка за самоизолација на патниците што доаѓаа од овие дестинации во рок 14 дена.

Undefined

Исплатени 11,5 милиони евра државна помош на 141 компанија преку Законот за финансиска поддршка на инвестиции, за реализирани инвестиции во 2019 година

30 декември 2020

Владата континуирано докажува дека е посветена на партнерски однос и поддршка на домашната економија и во време на светска криза предизвикана од КОВИД – 19, преку Законот за финансиска поддршка на инвестиции со 11,5 милиони евра, поддржани се 141 компанија, кои вработуваат околу 18.000 лица.  

Undefined

Pages

Subscribe to Заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори RSS