Почетна

Вицепремиерот Битиќи на презентација на Индексот на бирократија за 2020 година –Преземаме сериозни чекори за поефикасна и поефективна администрација и намалување на бирократските процедури и тие вродуваат со плод

8 октомври 2021


Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, денеска, на покана на организацијата „Macedonia 2025“, се обрати на настанот на кој се презентираше Индексот за бирократија за 2020 година, истражување кое се спроведува во неколку европски земји, помеѓу кои е и Северна Македонија, а кое преку заедничкиот проект „Кон намалување на бирократскиот товар“, го реализираат „Macedonia 2025“, Институтот за економски и социјални студии (INESS) од Република Словачка и регионалната канцеларија на Friedrich Nauman Фондацијата. На настанот зборуваа и извршната директорка на организацијата „Macedonia 2025“, Никица Мојсоска Блажевски и аналитичарите Сашо Клековски и Антонио Николоски.

Undefined

INTERVIEW - Closer regional cooperation can spur growth - N. Macedonia’s deputy PM

8 октомври 2021

 

SOFIA (Bulgaria), October 7 (SeeNews) - Closer regional cooperation, creating a more competitive business environment and helping local SMEs position themselves within shorter global supply chains can spur North Macedonia's economic recovery, the country's deputy prime minister in charge of economic affairs, Fatmir Bytyqi, told SeeNews.

Undefined

Заев, Битиќи и Петров за мерките на Националниот старт-ап совет: Подобра регулатива и пристап до финансии се дел од сет мерки за забрзан раст на старт-ап компании

5 октомври 2021


Предлог мерките за забрзан раст на македонскиот стартап екосистем кои се дефинирани за прв пат во државава од Националниот старт-ап совет, беа презентирани денеска на заедничка прес конференција, на премиерот Зоран Заев, вицепремиерот за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Коста Петров.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи на конференција за „Забрзување на финансирањето на зелени проекти“ – Посветени сме на реализација на „Зелената агенда“, за проекти за подобар живот на сите граѓани

4 Oктомври 2021 година


Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, се обрати на отворањето на конференцијата „Забрзување на финансирањето на зелени проекти: Претставување на инструментот за Зелено финансирање“,  на кој учествуваат и заменикот помошник генерален секретар на Организацијата на Обединети Нации и претседавач на Управувачкиот комитет на „Заедничкиот фонд за цели за одржлив развој (Joint SDG Fund)“, г. Хаолијанг Шу, министерот за финансии Фатмир Бесими, министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини, Постојаната координаторка на ОН агенциите во Северна Македонија, Росана Дуџак, Постојаната претставничка на УНДП во Северна Македонија, Нарине Сахакјан, Директорката на финансиските институции за Западен Балкан и Источна Европа на Европската банка за обнова и развој Александра Вукосављевиќ и други експерти од областа на заштита на животната средина и развојни „зелени“ проекти.

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна