Почетна

Исплатени 11,5 милиони евра државна помош на 141 компанија преку Законот за финансиска поддршка на инвестиции, за реализирани инвестиции во 2019 година

30 декември 2020

Владата континуирано докажува дека е посветена на партнерски однос и поддршка на домашната економија и во време на светска криза предизвикана од КОВИД – 19, преку Законот за финансиска поддршка на инвестиции со 11,5 милиони евра, поддржани се 141 компанија, кои вработуваат околу 18.000 лица.  

Undefined

Од 35-тата седница на Владата: Донесена финансиска поддршка за малите лозарски стопанства и за производителите на ориз; Обезбедена посебна сметка за граѓаните со низок доход кои не се најдоа на листата заради неажурирани лични податоци

29 декември 2020


Владата на Република Северна Македонија на денешната 35-та седница донесе измени и дополнувања на Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2020 година, и донесе  Уредба за изменување и дополнување на уредбата за поблиските критериуми за директни плаќања, корисниците на средствата, максималните износи и начинот на директните плаќања за 2020 година.

Undefined

Од 34-тата седница на Владата: Одобрена е постапката за набавка лесни оклопни возила од САД; Законот за попис и Законот за Агенцијата добиваат европско знаме во Собрание

25 декември 2020


Владата на Република Северна Македонија на денешната 34-та седница, ја разгледа и усвои Информацијата со предлог за продолжување на набавката на лесни оклопни возила на тркала за потребите на Армијата на Република Северна Македонија со склучување на амандман/анекс на Договорот меѓу Владата на Република Северна Македонија со Владата на Соединетите Американски Држави и донесе одлука да се  продолжи со реализација на овој договор со прифаќање на Писмото на понуда и прифаќање на понудата од 21 декември 2020 година.

Undefined

Од 33-та седница на Владата: Усвоен анексот на договор со ТАВ за активирање на средствата наменети за 99 инфраструктурни проекти за 75 општини; Пензиите ќе се исплаќаат од 28-ми декември

23 декември 2020

Владата на Република Северна Македонија вечерва ја одржа редовната 33-та седница на која е утврден текстот на Анексот на Договорот за концесија склучен помеѓу Република Северна Македонија и ТАВ Македонија ДООЕЛ, со кој практично е ставена во функција одлуката за распределба на средствата што беа предвидени за карго аеродром во штипско и со која финансискиот износ за таа намена сега се пренаменува за 99 инфраструктурни проекти за 75 општини во државата, како и за проширување на капацитетите на аеродромските згради во Скопје и Охрид.

Undefined

Влада: Граѓаните со блокирани сметки, ќе ја добијат финансиската помош од 6.000 денари

23 декември 2020

Ажурираната листа на корисници е објавена и поставени се сите категории на граѓани кои добиваат еднократна помош од 6.000 денари како мерка од 4-тиот пакет помош во време на пандемија со КОВИД-19. Во тек е процесот на обработка на приговорите. Граѓаните се упатуваат да ја проверуваат веб страницата www.kupuvamdomasno.gov.mk на која се ажурираат податоците така како што пристигнуваат од институциите во зависност од категориите на граѓани за кои се надлежни.

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна