Почетна

Вицепремиерот Битиќи и директорот на АСИПИ Павлески: Со посветеност ќе работиме за заедничката цел и должност, развој на економијата и подобрување на условите за инвестирање во земјава

29 октомври 2020


Заменикот на претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, денес ја одржа првата работна средба со новоименуваниот в.д. директор на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот (АСИПИ), Дејан Павлески, со кого разговараше за политиките и плановите на Владата за привлекување на нови инвестиции и поддршката на компаниите за технолошко-технички развој со крајна цел создавање на поконкурентна економија.

Undefined

Ажурирани протоколите за заштита од КОВИД-19

29 октомври 2020

Протоколите што ги опфаќаат мерките и препораките за заштита и превенција од КОВИД-19, согласно одлуките на Владата на Република Северна Македонија, се дополнети и ажурирани со последните усвоени измени и дополнувања со кои се регулираат повеќе области.

Undefined

Средба на вицепремиерот Битиќи со амбасадорот на Унгарија Дукс – Економската соработка се развива во позитивна насока, да се искористат унгарските искуства за пристапувањето кон ЕУ

29 октомври 2020


Заменикот на претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, денес оствари средба со амбасадорот на Унгарија, Н.Е. Ласло Дукс, со кого разговараа за актуелните состојби поврзани со мерките за поддршка на економијата во услови на пандемијата со коронавирусот, економската соработка помеѓу двете земји и поддршката од Унгарија во процесот на пристапување на Северна Македонија во Европската Унија.

Undefined

Од 16-тата седница на Владата: Одобрена набавката на лекот „Veklury (remdesivir)“ прифатен во терапијата на КОВИД-19; Намалени се увозните царинските стапки на одделни производи за производство на технолошко напредни производи

27 октомври 2020


Владата на Република Северна Македонија на денешната 16-та редовна седница ја разгледа информацијата за имплементацијата на Рамковниот договор за јавна набавка на лекот „Veklury (remdesivir)“, прифатен во терапијата на КОВИД-19, со постапка за набавка преку Договорот за заеднички набавки склучен со Европската комисија и обезбедување на финансиски средства и донесе заклучок да го задолжи министерот за здравство да го потпише и имплементира Посебниот договор за јавна набавка на лекот „Veklury (remdesivir)“ согласно обврските преземени од Рамковниот договор за јавна набавка на лекот „Veklury (remdesivir)“, доделен со постапка за набавка преку Договорот за заеднички набавки склучен со Европската комисија.

Undefined

Од 15-тата седница на Владата: Утврден ребалансот на Буџетот по амандманската расправа во Собранието; Во пакетот 4 за финансиска поддршка влегуваат и самостојните вршители на дејности; Одлуки за нови кадровски решенија

26 октомври 2020

Владата на Република Северна Македонија на денешната 15-та редовна седница ги усвои дополнувањата на ребалансот на Буџетот на Република Северна Македонија за 2020 година со амандманите кои беа прифатени во комисиската расправа во Собранието, и донесе заклучок вака утврдениот ребаланс на Буџетот да биде доставен на усвојување во Парламентот.

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна