ЈАВНО ОТВОРЕНИ ПОНУДИТЕ ЗА УНИВЕРЗАЛЕН СНАБДУВАЧ ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА – ДВЕ КОМПАНИИ ВО КОНКУРЕНЦИЈА ЗА УНИВЕРЗАЛЕН СНАБДУВАЧ

Комисијата за спроведување на постапката за избор на Универзален снабдувач, со која претседава академикот, проф д-р Глигор Каневче, денес по истекот на рокот за поднесување на апликации на јавниот повик, веднаш по 15:00 часот, изврши јавно отворање на доставените понуди во согласност со тендерската документација.

Вицепремиерот Анѓушев ја посети компанијата Комфи Ангел и оствари средба со стопанствениците од Прилеп – Владата обезбеди поддршка за македонските компании и креира позитивни решенија за бизнисот преку новиот закон за прекршоци

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, во придружба на министерот задолжен за странски инвестиции Бардул Даути и градоначалникот на Прилеп Илија Јованоски, реализираше работна посета на компанијата Комфи Ангел во Прилеп, при што се сретна со менаџментот на фирмата и изврши обиколка на производствениот погон со цел да се запознае со инвестициските процеси во компанијата.

Анѓушев и Младеновски на увид во градежните работи во новата странска инвестиција Баумер во која ќе се вработат до 350 лица: индустријализацијата на Македонија е шанса да останат младите високообразовани кадри во земјава

Вицепремиерот за економски прашања  Кочо Анѓушев и директорот на дирекцијата за технолошко-индустриски развојни зони Александар Младеновски, во присуство на  Марсел Фрај – оперативниот извршен директор на корпорацијата „Баумер“ и  Новица Шотаровски – директор на фабриката „Баумер“ во Македонија, денеска извршија увид во градежните работи на производствениот погон на оваа швајцарска компанија во ТИРЗ Скопје 1, по што беше потпишан договорот за државна помош.

Потпишани договори за реализација на три проекти за технолошка екстензија – 1 милион евра кофинансирани грантови за повисока конкурентност на стопанството

Вкупно 2,4 милиони евра ќе чини реализацијата на трите проекти, добитници на кофинансирани грантови за технолошка екстензија од првиот јавен повик на Фондот за иновации и технолошки развој, од кои 1 милион евра се средства кои се доделуваат од ФИТР, а другите средства се обезбедени од апликантите.

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ЗА ПРОМОЦИЈА НА СТРУЧНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА – СТРУЧНИТЕ ЗАНИМАЊА НУДАТ СТАБИЛНО ВРАБОТУВАЊЕ И СОЛИДНИ ПЛАТИ

Денес во Владата на Република Македонија, потпишан е Меморандум за соработка за заедничка медиумска кампања за промоција на стручните занимања и стручното образование, чија главна цел е јакнење на свеста за значењето на овој тип образование и занимања, како и нивна промоција кај младите луѓе и нивните родители.

Pages

Subscribe to Заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори RSS