Одржана трибина за перспективите на македонската економија:Со членството во ЕУ и НАТО македонската економија забрзано ќе се развива

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев денеска учествуваше на трибината „Перспективите на македонската економија од членството во ЕУ И НАТО“ во организација на Стопанската комора на Македонија којашто се одржа во кругот на фабриката Кромберг и Шуберт во индустриската зона Жабени, општина Битола, и на присуствуваше и заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев.

Вицепремиерот Aнѓушев на средба со стопанствениците од штипскиот регион – EУ и НАТО се единствената опција за развој на економијата и раст на стандардот

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев  учествуваше на трибина „Перспективите на македонската економија преку членство во НАТО и ЕУ“, во организација на Стопанската комора на Македонија, што денеска се одржа во Штип.

На трибината претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, иницираше дискусија за прашања врзани за темата, а вицепремиерот зборуваше за предностите и придобивките за економијата со преку евро-атланските интеграции. Тој потенцираше и издвои неколку точки каде што ефектите ќе бидат воочливи.

Вицепремиерот Aнѓушев и британскиот министер Данкан потпишаа меморандум за соработка – започнува со изработка стратегија за енергетика за наредните 30 години

Вицепремиерот за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и министерот задолжен за Европа и Америка во британското министерство за надворешни работи и Комонвелтот Сер Алан Данкан денес го потпишаа меморандумот за соработка во насока на креирање на Стратегијата за енергетика на Република Македонија во наредните 30 години.

Одржана информативна бизнис средба – Владата заедно со УНДП и бизнис секторот креираат мерки за намалување на невработеноста

Владата на Република Македонија, со поддршка на УНДП, на 16 септември 2018 година, го собра бизнис секторот на информативна бизнис средба, за да ги слушне нивните потреби за креирање на нови мерки за намалување на невработеноста и зголемување на развојот на бизнисот. 

Започна со изградба новиот објект на компанијата индустри сервис во гази баба – инвестиција од 1,5 милиони евра и до 100 нови вработувања

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, вицепремиерот и министер за внатрешни работи  Оливер Спасовски, градоначалникот на град Скопје Петре Шилегов и градоначалникот на општина Гази Баба Борис Георгиевски на 15 септември 2018 година присуствуваа на свеченоста со која се означи почетокот на изградба на новиот објект на компанијата Индустри сервис во населба Маџари. Вицепремиерот Анѓушев, потенцираше дека оваа нова инвестиција на компанија која е специјализирана за производство на храна за потребите на големи индустриски капацитети е уште еден доказ за процесот на индустријализација кој се одвива во  Република Македонија. Тој дополни дека овој тип на компании се многу важни во индустријата, бидејќи според податоците од Светската организација на трудот, компаниите кои имаат организирана исхрана ја зголемуваат својата продуктивност дури до 20%.

Pages

Subscribe to Заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори RSS