Одржан состанок на Секторската работна група за конкурентност и иновации – ЕУ со поддршка на малите и средни компании, поттикнување на иновативноста и технолошкиот развој

22 јуни 2020


Секторската работна група за конкурентност и иновации, за ИПА 3 Програмата на ЕУ, предводена од  заменичката на претседателот на Владата за економски прашања, Мила Царовска,  денес одржа он-лајн работен состанок со претставници на меѓународните институции – донатори на средствата наменети за оваа програма.

Од 70-тата седница на Владата: Кафетериите и рестораните, наместо до 22:00 часот, ќе работат според работно време утврдено во нивните лиценци; Од 0,15 на 0,04 проценти се намалува финансирањето на политичките партии

19 јуни 2020

Владата на Република Северна Македонија, на денешната 70-та седница, на предлог на Комисијата за заразни болести, донесе измени на Протоколот за отворање и работа на кафетериите и на Протоколот за отворање и работа на угостителски објекти за исхрана со кои овие објекти сега ќе можат да работат според работното време утврдено во нивните лиценци за работа, наместо до 22:00 часот како што до сега беше определено со овие протоколи. Измените на овие протоколи стапуваат во сила со денот на нивното објавување во „Службен весник“.

Вицепремиерката Царовска и директорот Каевски во посета на Крушево – Со поддршка на Владата се реализираат проекти со кои се поттикнува локалната и регионалната економија

19 јуни  2020


Заменичката на Претседателот на Владата задолжена за економски прашања и координација со економските ресори, Мила Царовска и директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски, придружувани од градоначалникот на Крушево, Томе Христоски,  денес реализираа работна посета на овој град при што извршија увид на тековни и неодамна завршени проекти, кои се реализiраат со поддршка на Владата, Министерството за локална самоуправа и Агенцијата за млади и спорт.

Завршен јавниот повик „Стартапувај 2“ на ФИТР – 53 микро и мали компании ќе бидат поддржани со 1,5 милиони евра од државата

19 јуни 2020


Заменичката на претстедателот на Владата задолжена за економски прашања Мила Царовска и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски, на настан кој се организираше преку електронската апликација „Zoom“, ги објавија добитниците на кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва „старт-ап“ и „спин-оф“, преку јавниот повик за „Стартапувај 2“ на ФИТР.

Филиповска-Грашкоска: Уредбите, одлуките и протоколите треба и мора да се почитуваат, здравјето на граѓаните е најважно

18 јуни 2020


Претседателката на Инспекцискиот совет Магдалена Филиповска-Грашкоска денеска на редовна прес-конференција информираше за активностите и надзорите на шесте инспекциски служби во периодот од 10-16 јуни. Во овој период се извршени вкупно 6.188 вонредни инспекциски надзори, во врска со сите усвоени акти на Владата за спречување на ширењето на коронавирусот.

Pages

Subscribe to Заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори RSS