Премиерот Заев им ги додели мандатните писма на министрите: Вложете максимални напори, Северна Македонија да биде земја во која граѓаните сакаат да живеат и да придонесуваат за нејзино постојано унапредување

_Predavanje pismo PVRSM Zaev - ZPVRSM Bytyqi.jpg

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев на денешната втора седница, на министрите и министерките им ги врачи мандатните писма со утврдена мисија и задачи во нивниот четиригодишен мандат.

Повикувајќи ги да вложат максимални напори и ефективно да работат, премиерот Заев на министрите и министерките од новиот состав им порача да го слушаат гласот на народот и да им служат на сите граѓани, без разлика на нивната етничка, партиска припадност, пол, род, сексуална ориентација, родов идентитет, раса, боја на кожа, потекло, припадност на маргинализирана група, социјално потекло, образование, религија, политичко уверување или било каква друга поделба.

Премиерот Заев на средба со претставници на Сојузот на стопански комори

_02092020_PVRSM Zaev_sredba_Sojuz na stopanski komori_3.JPG

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев заедно со министрите задолжени за економските ресори Фатмир Битиќи - заменик на премиерот задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Фатмир Бесими - министер за финансии, Арјанит Хоџа - министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, Јагода Шахпаска - министерка за труд и социјална политика, Благој Бочварски - министер за транспорт и врски, Насер Нуредини - министер за животна средина и просторно планирање и Венко Филипче - министер за здравство, денеска имаа средба со претставници на Сојузот на стопански комори.  

Прва седница на Владата

_01092020_VRSM_konstitutivna sednica.jpg

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев на денешната прва, конститутивна седница, им го честиташе изборот на членовите на Владата и им посака успех во реализацијата на Програмата за работа на Владата во периодот од 2020 до 2024 година.

На оваа конститутивна седница беа определени замениците на претседателот на Владата и тоа Артан Груби, министер за политички систем и односи меѓу заедниците, кој ќе биде и прв заменик претседател на Владата, Љупчо Николовски – заменик претседател за борба против корупција, за одржлив развој и човечки ресурси, Фатмир Битиќи – за заменик претседател на Владата за економски прашања и за координација со економските ресори и Никола Димитров за заменик претседател на Владата задолжен за европски прашања.

Премиерот Заев новиот владин состав на прием кај Претседателот Пендаровски

_31082020_PVRSM_Vlada_priem_PRSM.jpg

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев денеска ги претстави министрите во новоизбраната Влада на приемот што по тој повод го организираше претседателот на државата Стево Пендаровски.

Веднаш после приемот во претседателската резиденција на Водно, премиерот Заев имаше изјава за медиумите која што ви ја пренесуваме во целост во продолжение на ова соопштение:

Премиерот Заев и економскиот тим на Владата на средбата со претставниците на стопанските комори: Оваа средба е силна порака на целосна посветеност на економијата, на јакнење на компаниите за повисоки плати и зголемена потрошувачка моќ за граѓаните

_31102020_ПВРСМ_Средба.jpg

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев заедно со министрите задолжени за економските ресори Фатмир Битиќи - заменик на премиерот задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Фатмир Бесими - министер за финансии, Крешник Бектеши - министер за економија, Арјанит Хоџа - министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, Јагода Шахпаска - министерка за труд и социјална политика, Благој Бочварски - министер за транспорт и врски, Насер Нуредини - министер за животна средина и просторно планирање и Венко Филипче - министер за здравство, денеска, на првиот ден од својот мандат, имаа средба со претставниците на стопанските комори во земјата.
 
Веднаш после средбата, премиерот Заев имаше изјава за медиумите којашто ви ја пренесуваме во целост:

Pages

Subscribe to Заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори RSS