Вицепремиерката Царовска и директорот Деспотовски во посета на компанијата Индустри сервис – Вложуваме во технолошки развој на компаниите за постигнување повисоки стандарди во производството и подобра конкурентност на пазарот

2 јули 2020


Заменичката на претседателот на Владата задолжена за економски прашања и координација со економските ресори, Мила Царовска, заедно со директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски, денес го посетија производствениот објект на компанијата „Индустри сервис“, домашна инвестиција за производство на храна.
Вицепремиерката Царовска рече дека семејните компании, каква што е и Индустри сервис, а кои инвестираат во технолошкиот развој и модернизација на производствените процеси, со поддршка на Владата, може да остварат високи, европски стандарди во производството.

Ангеловска: Реотварањето на економијата - побрзо, приходите во јуни - подобри од очекуваното

2 јули 2020


Наплатата на приходите во јуни значително подобра од проекциите, што укажува на тоа дека реотварањето на економијата ќе оди побрзо од очекуваното. За јуни наплатата на приходите во однос на лани е 9,6%, што е подобрување во однос на претходните два месеци. Дури има и натфрлање на одредени давачки за високи проценти во однос на лани како кај персоналниот данок на доход и придонесите. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска на редовната прес-конференција за месечното извршување на буџетот, кои во насока на зголемена транспарентност е одржуваат од почетокот на КОВИД-19 кризата. 

Вицепремиерката Царовска на координација со граѓанските организации, синдикатите и инспекторатите: Најважно ни е работниците и работодавачите да ги почитуваат протоколите

1 јули 2020


Заменичката на претседателот на Владата задолжена за економски прашања Мила Царовска, денес  одржа редовен координативен состанок, на којшто присуствуваше дополнителната министерка за труд и социјална политика Санела Шкријељ, претставници од граѓанските организации „Гласен текстилец“, „Хелсиншки комитет“, претседателот на ССМ Дарко Димовски, како и претседателката на Инспекцискиот совет и директорите на неколку инспекторати.

Царовска на „Zoom“, одбележување на 10 години постоење на МППС - Заеднички ги направивме социјалните реформи, продолжуваме заедно да се бориме против сиромаштијата

1 јули 2020


Заменичката на претседателот на Владата задолжена за економски прашања, Мила Царовска, денес учествуваше и се обрати на „Zoom“ конференција на Македонската  платформата против сиромаштија (МППС), по повод 10 години постоење.

Вицепремиерката Царовска, заменикот министер Лазовски и координаторот Алаѓозоски во увид на реновирање во Драмскиот театар – Се инвестира во културата и културните работници: Платите покачени за 13,9%, изедначување на хонорарите за иста извршена работа

1 јули 2020


Заменичката на претседателот на Владата задолжена за економски прашања, Мила Царовска, заменикот министер за култура, Владимир Лазовски и националниот координатор за култура, Роберт Алаѓозоски, придружувани од директорката на театарот, Катерина Коцевска, денес извршија увид во тековните активности за реновирање во Драмскиот театар во Скопје.

Pages

Subscribe to Заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори RSS