Мерките од планот за економски раст претставени пред Белгиските бизнисмени – Анѓушев: Значителна поддршка за нови странски и домашни инвестиции

14 март, 2018 година

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев е во дводневна службена посета на Кралството Белгија, а на првиот ден од посетата, во Антверпен учествуваше на тркалезна маса во организација на стопанската комора ВОКА (Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland), кадешто пред двесетина претставници на белгиски компании ги презентираше можностите за инвестирање во Република Македонија

Вицепремиерот истакна дека Владата во изминатиот период напорно работеше и ја стабилизираше економската состојба во Република Македонија. Тој нагласи дека за добра бизнис клима потребно е владеење на правото, за да стопанствениците чувствуваат сигурност во нивните инвестиции, како и обезбедување на стабилна политичка состојба, преку интензивни активности за реализација на евро-атлантските аспирации на земјата.

„Ве уверувам дека странските инвеститори се добредојдени во Република Македонија. Доколку некоја компанија се реши да ја посети земјата и да ги истражи можностите за инвестирање, Владата и органите на државната управа Ви стојат на располагање за сите потребни информации. Веќе имаме оформено неколку технолошко-индустриски развојни зони, во кои работат странски компании, работиме на нивно комплетирање и сакаме да ги пополниме со реномирани производствени компании“, потенцираше Анѓушев.

Вицепремиерот ги претстави мерките од Планот за економски раст, при што истакна дека преку имплементација на мерките се овозможува значителна поддршка на компаниите за нови инвестиции, нови работни места и подобрување на конкурентноста на странски пазари.

„Планот за економски раст го креиравме со намера да ја поттикнеме економската активност во земјата, да привлечеме нови инвестиции, да ги поддржиме постоечките компании да се развиваат, а со тоа да ја подигнеме конкурентноста на македонската економија и да се отворат нови подобро платени работни места за македонските граѓани. За секоја нова инвестиција, државата ќе обезбеди поддршка во висина од 10% од вредноста на инвестицијата и дополнителни 10% доколку со таа инвестиција се зголеми пазарната реализација на компанијата на странски пазари. Со цел да ја стимулираме соработката помеѓу странските и домашните компании креиравме мерка преку која доколку странска компанија набавува 15% од материјалите за работа од домашни, македонски компании, Владата ќе изврши исплата во висина од 1% од вкупно направените набавки на компанијата. Доколку некоја компанија одлучи да отвори развоен и истражувачки центар во Република Македонија, може да смета на поддршка во висина од 50% од направените инвестиции, со што го поттикнуваме технолошкиот развој и иновациите во компаниите. Во насока на зголемување на платите, обезбедуваме поддршка во висина од 20% од исплатената нето плата, за нововработени лица во компаниите кои примаат 50% повисока плата од минималната “, подвлече вицепремиерот Анѓушев.

Тој истакна дека за микро, малите и средни компании, поддршката е уште посилна и дека Владата ќе обезбеди поврат во висина од 30% од направените нови инвестиции на овие компании, додека поддршка во висина од 70% од направените инвестиции, може да очекуваат мали и средни претпријатија кои ќе вложат во развој на нови иновативни производи.

АКТУЕЛНОСТИ: