Доделени грантови во висина од 10,5 милиони евра на 79 компании од првиот јавен повик од планот за економски раст

13 јули, 2018 година

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, денеска, заедно со заменикот претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), Јован Деспотовски, учествуваше и се обрати на доделувањето на грантови од првиот јавен повик за финансирање на микро, мали и средни претпријатија од Планот за економски раст – 3 столб, настан којшто се одржа во Македонската филхармонија.

Нa oвој прв јавен повик што го распиша Фондот за иновации и технолошки развој, од премиерот Заев, вицепремиерот Анѓушев и директорот Деспотовски, на 79 микро, мали и средни претпријатија им беа доделени грантови во вкупна вредност од 10.5 милиони евра, или 638 милиони денари, средства за поддршка предвидени во Планот за економски раст.

„Денешниот ден некако непланирано се наметнува како симбол на нашата заедничка перспективна иднина, којашто не очекува по зачленувањето на нашата земја во НАТО.

Тоа е иднина на безброј можности, нови инвестиции и иновации. Иднина на економски перспективи којашто силно ќе ги поттикне претприемачкиот дух и креативноста на нашите граѓани“, рече премиерот Заев во своето обраќање пред присутните стопанственици.

Премиерот Заев, во оваа прилика изјави дека денеска е  потпишан и договор за државна помош со нова,  странска инвестиција, американската компанија Теламон, и најави дека идната седмица, во понеделник следува уште една странска компанија.

Во своето обраќање премиерот Заев најави и втор инвестициски бран за кој Владата презема обврска да обезбеди средства за поддршка на компании кои аплицираа со своите квалитетни проекти за третиот Столб од Планот за Економски раст.

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, обраќајки им се на добитниците на грантовите, го изрази своето задоволство што мерките од Планот за економски раст, кои беа креирани за поддршка на македонското стопанство, се покажуваат како вистинско решение и ја исполнуваат целта за која се и наменети.

 

„Република Македонија со сигурност е богата со човечки потенцијал, кој може да ја развива иновативноста. Мерките од третиот столб на Планот за економски раст, за кои денес доделуваме грантови на микро, малите и средни компании, се креирани токму за да ја поттикнат иновативноста, а со тоа да ја подигнат конкурентноста на македонските компании. Само со повисока конкурентност, нашите компании може да се развиваат, да освојуваат нови пазари и да бидат успешни во светот. Ова е само првиот инвестициски бран, затоа ги поттикнуваме компаниите да развиваат нови проекти и да сметаат на тоа дека во Владата ќе имаат сериозен партнер во нивна реализација“, посочи вицепремиерот Анѓушев.

Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски, пред доделувањето на грантовите на компаниите чии проекти беа одобрени од комитет за одобрување инвестиции при ФИТР, рече дека, инструментот наречен „подобрување на иновативноста“ е отворен за сите видови трговски друштва.

„Посебно сме горди што со овој прв инвестициски бран ќе се отворат нови 245 работни места каде просечната плата ќе изнесува околу 800 евра, а со денешните договори кај компаниите ќе се отворат нови 85 работни позиции“, рече Деспотовски.

Весна Кузмановиќ од компанијата Стратум Рид, една од компаниите добитнички на грантовите, рече дека после две години работа на нивниот проект, конечно е препознаена неговата вредност. Таа изрази голема благодарност за Владата на Република Македонија што има слух да ги поддржи иновациите на македонските компании преку поддржување и вложување во нивните идеи и напредок.

„Ова  е потврда на Владата и на Фондот за иновации дека има капацитети и компетенции да препознае високо квалитетни идеи, идеи кои што Македонија ќе ја претставуваат на глобално ниво“, рече претставничката од Стратум Рид.

АКТУЕЛНОСТИ: