Почетна

Одржана седница на Националниот совет за одржлив развој - Отворен првиот повик за проектни идеи за финансирање преку Зелениот климатски фонд

30 октомври 2019


Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, претседаваше со седницата на Националниот совет за одржлив развој насловена како „Унапредување на климатската акција во Република Северна Македонија “, на која се разгледуваа можностите за засилена климатска акција, преку воспоставување на поцврста соработка со Зелениот климатски фонд (ЗКФ).

Одржана седница на Националниот совет за одржлив развој - Отворен првиот повик за проектни идеи за финансирање преку Зелениот климатски фонд

30 октомври 2019


Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, претседаваше со седницата на Националниот совет за одржлив развој насловена како „Унапредување на климатската акција во Република Северна Македонија “, на која се разгледуваа можностите за засилена климатска акција, преку воспоставување на поцврста соработка со Зелениот климатски фонд (ЗКФ). На седницата учествуваа и министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, постојаниот координатор на агенциите на ООН во државата, Росана Дужак, високата претставничка од регионалната канцеларија на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО) Танија Сантинавез, како и повеќе од сто други претставници на релевантни државни институции, владини агенции, локалната самоуправа, граѓанското општество, приватниот сектор, научната фела и меѓународната заедница. 

Нова странска инвестиција во ТИРЗ Скопје – Турската компанија Пурпласт иницијално ќе инвестира до 12 милиони евра и ќе отвори нови 300 работни места

29 октомври 2019


Директорот на Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони Александар Младеновски и извршниот директор на турската компанија Пурпласт Мехмет Шишманоглу, денес во Владата на Република Северна Македонија, потпишаа договор за долгогодишен закуп на градежно земјиште во ТИРЗ Скопје 2. Компанијата Пурпласт закупи 26.266 квадратни метри во зоната во Бунарџик, а фабриката која ќе започне да се гради наскоро е нивна прва надвор од Република Турција.

Евроатланските аспирации на Северна Македонија во фокус на дебатите во рамките на „Охридскиот дијалог“

25 октомври 2019


Стратешкиот дијалог за унапредување на прогресивните инапредни решенија за предизвиците со кои се соочува Северна Македонија и регионот продолжува и попладнево во Охрид во присуство на потпретседателот на Владата на Република Северна Македонија, Кочо Анѓушев, министерот заинформатичко општество и администрација Дамјан Манчевски и министерот заекономија Крешник Бектеши, посебниот советник на премиерот Заев и Главен технички преговарач за ЕУ, Бојан Маричиќ, како и голем дел на дипломати од НАТО и ЕУ.

Заев: Сите крупни политички одлуки што ги направивме беа заради економскиот развој, за поддршка на инвестициите, за нови работни места, за повисоки плати

23 октомври 2019


Од денеска започнува финалната фаза од градбата на фабриката на германската компанија „Гересхajмер“ која ќе има 12.500 квадратни метри, во која првите производи наменети за фармацевтската и медицинската индустрија ќе започнат да се произведуваат на почетокот на втората половина од 2020 година и во која ќе бидат отворени 400 работни места.

Pages

Subscribe to RSS - Почетна