Почетна

Вицепремиерот Анѓушев и министерот Бектеши: Со новиот Закон за енергетика овозможивме изградба на фотоволтаици на принцип на Премиум тарифи, вкупно 126 понуди за изградба на електрани со инсталирана моќност од 62 мегавати на државно и приватно земјиште

16 октомври 2019


Во потполно јавна и транспарентна постапка, денес, во Клубот на органите на државната управа, беше извршено отворање на доставени понуди за изградба на фотоволтаични централи на приватно земјиште, по претходно објавениот јавен повик на Министерството за економија. За вкупно понудени 27 мегавати инсталирана моќност, пристигнати се вкупно 44 понуди, од кои за фотоволтаици со инсталирана моќност од 0 до 200 КВ има 11 понуди; од 201-500 КВ, вкупно 10 понуди; од 501КВ до 1000 МВ има 19 понуди, а од од 1МВ до 3 МВ пристигнати се 4 понуди. Кога ќе се земат во предвид и доставените понуди за изградба на фотоволтаици на државно земјиште, за вкупно 62 МВ инсталирана моќност пристигнати се вкупно 126 понуди од заинтересирани инвеститори.

Покачувањето на минималната плата на 14.500 денари ги враќа парите кај граѓаните и ја заштитува најранливата категорија граѓани

15 октомври 2019


Во свечената сала на Владата на Република Северна Македонија денеска се одржа состанок, на кој  премиерот Зоран Заев, заменик на претседателот во Владата задолжен за економските прашања Кочо Анѓушев и министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со претставниците на Синдикатите, Организацијата на работодавачите и Стопанските комори договорија новата минимална плата во нашата земја да изнесува 14.500 денари.

Вицепремиерот Анѓушев во посета на РЕК Битола – Извршени низа на реформи во енергетскиот сектор, заштедите на ЕСМ ги насочуваме во обновливи извори

14 октомври 2019


Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, заменикот министер за животна средина и просторно планирање м-р Јани Макрадули, директорот на ЕСМ м-р Васко Ковачевски и градоначалничката на Битола м-р Наташа Петровска, го посетија најголемиот енергетски капацитет во Северна Македонија, РЕК Битола, каде остварија средба со менаџментот на енергетскиот капацитет, при што разговараа за актуелните состојби во комбинатот, како и за ново најавената мерка за замена на грејни тела со инвертор клими, која ќе се реализира со финансиски средства од заштедите на ЕСМ.

Премиерот Заев со вицепремиерот Анѓушев до почесните конзули на Конференцијата во МНР: Ова е неповторливо време, следна членка на НАТО сме, очекуваме позитивна одлука од ЕУ, тоа се можности за уште поголем економски развој и бенефити за граѓаните

14 октомври 2019


Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, придружуван од вицепремиерот задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев денеска присуствуваше на Конференција на почесни конзули на Република Северна Македонија, што се одржа во МНР, а на којашто присуствуваа почесни конзули од повеќе континенти и држави, од САД, Австралија, Индија, Индонезија, Германија, Италија, Холандија, Унгарија, Романија, Турција, Казахстан, Словенија, Хрватска, Јордан, Сирија... 

Вицепремиерот Анѓушев на одбележување на патрониот празник на СЕТУ Михајло Пупин – Инсталираната фотоволтаична централа е корисна за практична настава на учениците, запишан рекорден број на ученици во 2019 година

09 октомври 2019


Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, заменикот министер за животна средина и просторно планирање м-р Јани Макрадули, градоначалникот на град Скопје Петре Шилегов, директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски и градоначалникот на Гази Баба Борис Георгиевски, присуствуваа на свеченоста со која се одбележи патрониот празник на средното електро техничко училиште Михајло Пупин, во чии рамки свечено беше пуштена во употреба фонопонска електрана со инсталирана моќност од 12 киловати.

Pages

Subscribe to RSS - Почетна