Почетна

Вицепремиерката Царовска на средба со пензионерите од Гази Баба: Исплатена повисока пензија за 722 денари на 324 илјади пензионери, овој износ влегува во основицата за понатамошна пензија

4 февруари 2020


Заменичката на претседателот на Владата на Република Северна Македонија Мила Царовска заедно со дополнителната заменичка министерка за труд и социјална политика Санела Шкријељ, директорот и заменикот на директорот на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување Шаип Зенељи и Илија Ивановски  се сретнаа со претседателката на Сојузот на здруженија на пензионери Станка Трајкова и членовите на Здружението на пензионери на општина Гази Баба, со кои разговараа за реформите во пензискиот систем и покачувањето на пензиите за сите пензионери во државата.

Царовска: 324 илјади пензионери од понеделник добиваат повисока пензија за 722 денари, продолжуваме со грижата за повозрасните

1 февруари 2020 


Заменичката на претседателот на Владата на Република Северна Македонија Мила Царовска, директорот на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување Шаип Зенељи и претседателката на Сојузот на здруженија на пензионери Станка Трајакова, на заедничка прес-конференција соопштија дека од понеделник почнува исплатата на зголемените пензии за сите пензионери.

Вицепремиерката Царовска и Владин економски тим на средба со Советот на странски инвеститори – Ги решаваме барањата на странските компании, продолжуваме преку заеднички дијалог да одговараме на нивните потреби

31 јануари 2020


Заменичката на Претседателот на Владата задолжена за економски прашања, Мила Царовска, заедно со министрите за странски инвестиции Зорица Апостолска, д-р Елвин Хасан и д-р Бардуљ Даути, директорите на дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони Александар Младеновски, на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот Арбен Вила, на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски, претставници од Министерството за финансии, Управата за јавни приходи, Царинската управа и други органи на државната управа, остварија средба со претставници на компании-членки на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонја.

Вицепремиерката Царовска на одбележување 75 години од ослободување на нацистичкиот концентрационен логор Аушвиц-Биркенау: Голема трагедија која е врежана во нашата меморија, никогаш да не се повтори

27 јануари 2020


Во присуство на преживеаните од нацистичкиот концентрационен логор Аушвиц-Биркенау и стотици официјални лица од многу држави во Европа и светот, денес на местото на поранешниот логор во Република Полска, беше одбележан Меѓународен ден на сеќавање на жртвите од Холокаустот,  кој со одлука на Генералното собрание на ООН е утврден да се одбележува на 27 јануари.

Презентиран Оперативниот план за 2020 година – За активни програми и мерки за вработување издвоени рекордни 1,45 милијарди денари, ќе се опфатат 11.761 невработени граѓани

26 јануари 2020


Преку 11 илјади и 700 невработени граѓани ќе бидат опфатени со Оперативниот план за активните програми и мерки за вработување и услуги за пазарот на трудот, за кој во 2020 година се издвоени рекордни 1,45 милијарди денари, информираа на прес-конференција претседателот на Владата, Оливер Спасовски, заменичката на претседателот на Владата задолжена за економски прашања, Мила Царовска, дополнителната заменичка министерка за труд и социјална политика, Санела Шкријељ и директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска.

Pages

Subscribe to RSS - Почетна