Почетна

Свечено отворен „Х фактор акцелераторот“ во Велес – Владата на Република Северна Македонија и ФИТР со 450 илјади евра ќе поддржуваат стартап компании од Вардарскиот плански регион

1 јули 2019


Од компаниите е потребна инвентивност, сопствено вложување и преземање разумни ризици, а Владата е партнер и обезбедува финансиска подршка за стартап компаниите, порача Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација на економските ресори, д-р Кочо Анѓушев на денешното свечено отворањето на „Х Фактор акцелератор“ во Велес. Пред претсставниците на управниот одбор на акцелераторот, локалната самоуправа, академската заедница и пред претставници на дваесетина стартап компании, вицепремиерот потенцираше дека највредните компании денес се оние што се најстабилни и најинвентивни.

Вицепремиерот Анѓушев и претседателот на Регулаторната комисија за енергетика Бислимоски на работилница за енергетика – Состојбите во енергетскиот сектор стабилни, реформите продолжуваат со имплементацијата

26 јуни 2019


Реформите во секторот енергетика се спроведуваат со предвидената  динамика, напредокот во оваа област е видлив, а Владата на Република Северна Македонија и Регулаторната комисија за енергетика ги завршуваат навремено сите процеси предвидени со новиот Закон за енергетика, изјавија вицепремиерот за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и претседателот на Регулаторна комисија за енергетика м-р Марко Бислимоски, во рамките на работилница за енергетика на која беше презентиран новиот Закон, подзаконските акти кои произлегуваат од него, како и актуелните случувања во енергетскиот сектор.

Потпишан договор помеѓу Владата на Република Северна Македонија и Меѓународната финансиска корпорација – Заживува проектот за изградба на ХЕЦ Чебрен

21 јуни 2019


Денес, во Владата на Република Северна Македонија, вицепремиерот за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и потпретседателката на Меѓународната финансиска корпорација  (IFC) задолжена за Европа, Јужна Америка и Карибите и Централна Азија, г-ѓа Џеорџина Бејкер потпишаа договор за соработка за ажурирање на техничка студија за изградба на ХЕЦ Чебрен, чекор со кој се заживува овој значаен за земјата енергетски проект.

Вицепремиерот Анѓушев на инвестициски форум на Фајненшл Тајмс и ЕБОР во Лондон - Република Северна Македонија е атрактивна дестинација за инвеститори, огромни можности за соработка и со домашни компании

18 јуни 2019


Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, денес, заедно со претседателот на Владата Зоран Заев, учествуваат на инвестициски форум во организација на Фајненшл Тајмс и Европската Банка за обнова и развој, кој се одржува во Лондон, Обединето Кралство на Велика Британија и Северна Ирска. 

Премиерот Заев и вицепремиерот Анѓушев од Форумот на Фајненшал Тајмс во Лондон: Форумот е одлична прилика да ги убедиме заинтересираните компании за инвестиции во Република Северна Македонија, важиме за земја со најголем раст на странски директни инвестиц

18 јуни 2019


Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев и вицепремиерот задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев денеска учествуваа на Форумот за Западен Балкан „Инвестициски можности во брзорастечкиот регион“ којшто се одржува во Лондон во организација на Фајненшал Тајмс. Премиерот Заев и вицепремиерот Анѓушев изјавија дека земјата се препознава како атрактивна дестинација за инвестиции и дека постои голем интерес од реномирани компании за инвестирање.

Pages

Subscribe to RSS - Почетна