Почетна

Повик за изразување интерес за вклучување во процес на изработка на Доброволен национален извештај за спроведување на Целите за одржлив развој во Република Северна МакедонијаПочитувани претставници на граѓанскиот сектор,

Во 2016-та година државите членки на Обединетите нации, вклучително и Република Северна Македонија, ја усвоија Агендата 2030 и Цели за одржлив развој во насока на постигнување одржлив развој на глобално ниво. Кабинетот на Заменик претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања како национален координатор за активностите за одржлив развој во соработка со државните институции и други релевантни чинители е надлежен за процесот на интеграција на Целите за одржлив развој во националното стратешко планирање.

Со поддршка на Владата, Европска Унија и Светска Банка се зголемуваат понудените содржини за туристи во Малешевијата

4 декември 2019


Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, амбасадорот на ЕУ, Н.Е. г. Самуел Жбогар и директорот на канцеларијата на Светска банка за Северна Македонија и Косово, г. Марко Мантованели, присуствуваа на промоцијата на подпроектот „Планински велосипедизам“ на здружението Малешевска корија, дел од Проектот за локална и регионална конкурентност, кој се реализира од Кабинетот на Вицепремиерот со финансиска поддршка од делегацијата на Европска Унија и од Светска банка.

Вицепремиерот Анѓушев на меѓународниот саем RENEXPO® – Преку стратегијата за енергетика до 2040 и Законот за енергетика се овозможуваат бројни инвестиции во обновливи извори на енергија

3 декември 2019


Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, се обрати на меѓународниот саем и конференција за обновливи извори на енергија, енергетска ефикасност, вода и заштита на животната средина RENEXPO®, во организација на REECO International, а во соработка со амбасадата на Сојузна Република Германија.

Оддржана дваесет и петтата седница на Советот за рамномерен регионален развој – 21,6 милиона денари заштедени средства ќе бидат доделени за реализација на нови проекти и дофинансирање на постојни проекти

3 декември 2019


На денешната седница на Советот за рамномерен регионален развој со која претседаваше заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, д-р Кочо Анѓушев се дискутираше за предлогот на министерството за локална самоуправа, за распределба на средства за финансирање на проекти на планските региони од Програмата за рамномерен регионален развој за 2019 година. Средствата во износ од околу 21,6 милиони денари се резултат на заштеди остварени при реализација на проекти од страна на Центрите за развој на планските региони во сите осум плански региони. Поради ова, Советот на денешната седница донесе oдлука овие средства да бидат доделени за 3 нови проекти и за зголемување на износот на 5 веќепостојни  проекти. 

Вицепремиерот Анѓушев, министерот Бектеши и директорот на НЕР Реџепи на свеченото завршување на Транс-анадолскиот гасовод ТАНАП – Значаен енергетски проект со кој се овозможува дистрибуција на азербејџански гас до Европа

30 ноември 2019


Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, министерот за економија м-р Крешник Бектеши и директорот на Националните енергетски ресурси Бајрам Реџепи, присуствуваа на свеченоста со која свечено се одбележа пуштањето во употреба на Транс-анадолскиот гасовод (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline - TANAP), на локацијата Ипсала/Едрене во близина на граничниот премин помеѓу Република Грција и Република Турција. Со ова, Транс-анадолскиот гасовод (ТАНАП) официјално започна да пренесува гас до европскиот дел од јужниот гасен коридор на турско-грчката граница.

Pages

Subscribe to RSS - Почетна