Подготвен е Нацрт текстот на Законот за финансиска поддршка на инвестиции

 

Владата на Република Македонија, во својата програма за работа 2017-2020,  како врвен приоритет го дефинира креирањето на нова економска и индустриска политика, односно поддршка на стопанството. Во таа насока, во декември 2017 година, промовиран е „Планот за економски раст“, кој е сет на мерки со кои на транспарентен начин, под исти услови и со јасно дефинирани критериуми се овозможува финаиска поддршка од страна на Владата за стимулирање на нови инвестиции, отворање на нови работни места, повисоки плати за работниците, зголемување на конкуретноста, поддршка на иновациите како и технолошкиот развој на компаниите.

Тркалезна маса на Советот на странски инвеститори 21.02.2018

Ве информираме дека на 21 февруари 2018 година (среда), д-р Кочо Анѓушев, заменик претседател на Владата задолжен за економски прашања, ќе учествува и ќе се обрати на „Тркалезната маса за проектот на Советот на странски  инвеститори  - Зголемување  на конкурентноста на домашните мали и средни претпријатија со цел подобрување на нивната соработка со странските инвеститори“.

Настанот ќе се одржи во сала 4 на петтиот кат во објектот на Стопанската комора на Македонија, а ќе започне во 13:00 часот.

Учество на вицепремиерот Анѓушев на Работна средба на Клубот на консултанти

Ве информираме дека на 20 февруари 2018 година (вторник), д-р Кочо Анѓушев, заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, ќе учествува и ќе се обрати на „Работната средба за презентација на активностите на Kлубот на консултанти“ при Стопанската комора на Македонија.

Настанот ќе се одржи во сала 4 на петтиот кат во објектот на Стопанската комора на Македонија, а ќе започне во 11:00 часот.

Ги покануваме претставниците на медиумите да присуствуваат на настанот и да го проследат обраќањето на вицепремиерот Анѓушев.

Грант од 500 илјади евра од ЕБОР – техничка соработка помеѓу Владата и ЕБОР за развој на обновливи извори на енергија

19 февруари, 2017 година

Заменик претседателот на Владата на Република Македонија, задолжен за економски прашања, д-р Кочо Анѓушев и директорката на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), за Централна и Источна Европа, г-ѓа Шарлот Руе, одржаа конференција за медиумите, на која беа презентирани аспектите за меѓусебната соработка за техничка поддршка за реализација на програмата за изградба на електрани од сончева и ветерна енергија.

 

Потпишување на договор со ВИК

Ве информираме дека утре, на 19 февруари 2018 година (понеделник), д-р Кочо Анѓушев, заменик претседател на Владата задолжен за економски прашања, ќе се обрати на свеченоста по повод потпишување на договор за државна помош помеѓу Владата на Република Македонија и ВИК Македонија, компанија лоцирана во ТИРЗ Алинци-Прилеп.

Договорот ќе го потпишат министерката за привлекување на странски инвестиции г-ѓа Зорица Апостолска, сопственикот и управител на групацијата ВИК г-дин Христоф Дерн и директорот на ВИК Македонија г-дин Хелмут Румлер.

Pages

Subscribe to Заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори RSS