Прашање 22

Прашање 22: Јас сум вработена во приватен сектор, бидејќи сум бремена ја користам мерката за ослободување од работа. Дали работодавачот има право да ми ја намали платата? Работните обврски ги извршувам и од дома.

Одговор: Согласно заклучоците на Владата на Република Северна Македонија, мерките и препораките за заштита и превенција од ширење на корона вирусот COVID 19, се однесуваат како на државниот, така и на приватниот сектор и отсуството треба да се смета за оправдано отсуство.

English