Почетна

Од 53-та седница на Владата: Девет од пријавените 10 конзорциуми се квалификуваа за втората фаза за ХЕЦ Чебрен; Северна Македонија влегува во проектите Терминал на течен природен гас Александропулос и Гасна централа Александропулос

13 март 2021 


На синоќешната 53-та седница, Владата на Северна Македонија ја разгледа и усвои Информацијата за доделување концесија за користење вода за производство на електрична енергија од хидроелектрични централи на Црна Река (ХЕЦ Чебрен) заедно со Извештајот за спроведена евалуација на пристигнатите пријави за учество во Фаза 1 - претквалификација.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи на консултативна средба со граѓански организации за секторски политики за конкурентност и иновации - Преку секторски работни групи ги приоретизираме проектите важни за членството во ЕУ и подобар живот на граѓаните

12 март 2021


Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, учествуваше на консултативен состанок за секторски политики за конкурентност и иновации, кој се одржа во рамките на проектот „Со дијалог кон ЕУ“, а кој го спроведуваат граѓанските организации „Евротинк“,  „Центар за граѓански комуникации“, „Peak-op, истражување во акција“, а со поддршка од „Фондацијата отворено општество“ и Делегацијата на Европската Унија.

Undefined

Продолжен рокот за поднесување на годишна сметка до Централниот регистар

12 март 2021

Рокот за електронско поднесување на годишна сметка до Централниот регистар се продолжува заклучно со 25.03.2021 година до полноќ.  

Undefined

Презентиран Оперативниот план за 2021 година - За активни програми и мерки за вработување издвоени се 24,5 милиони евра за опфат на 10.279 граѓани

11 март 2021


Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги за пазарот на трудот оваа година изнесува 1,5 милијарди денари и со него ќе бидат опфатени 10.279 лица, информираа на прес-конференција заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи, министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, директорот на Агенцијата за вработување Абдуш Демири и постојаната претставничка на Програмата за развој на ОН, Нарине Сахакјан.

Undefined

Владата ја дополни одлуката за забраната и посебен режим на движење за економските оператори што вршат извоз, увоз или транзит на стока

11 март 2021


Владата на Република Северна Македонија денеска одржа кратка седница на која е донесен заклучок во однос на исклучоците кои се однесуваат на дозволите за време на забраната и посебен режим на движење за економските оператори што вршат извоз, увоз или транзит на стока, за кои ќе биде дозволено нивното движење доколку за стоката е издаден транспортен документ Т1 или ТИР карнет, или пак, извозен придружен документ ИПД.

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна