Почетна

На денешната 126-та седница Владата одобри да се донесе законско решение за репрограмирање на кредитните услови за заемот за гасификација

13 Декември 2021 година

Владата на Република Северна Македонија на денешната седница го одобри предлогот на Министерството за финансии за репрограмирање на кредитни услови на АД „НАЦИОНАЛНИ ЕНЕРГЕТСКИ РЕСУРСИ“ Скопје во државна сопственост, во однос на заемот за финансирање на проектот „Гасификација на Република Северна Македонија“, добиен од Дојче банка и Ерсте банка.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи на конференција „20 години Бизнис конфедерација на Македонија“ – Бизнис организациите и стопанството имаат сигурен и стабилен партнер во Владата, заедно креираме мерки за подобро бизнис опкружување

10 Декември 2021 година


Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, на покана на Бизнис конфедерацијата на Македонија, присуствуваше и се обрати на конференцијата со која се одбележаа 20 години успешно функционирање на оваа бизнис организација.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи на промоцијата на „Топ 100“ компании-членки на Стопанската комора на Северозападна Македонија – Успешните компании треба да се истакнат и пофалат, тие се пример за создавање на култура за деловна мотивираност и конкурентност

9 Декември 2021 година


Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, присуствуваше на настанот за промоција на „Топ 100“ компании, во организација на  Стопанската комора на Северозападна Македонија, со кој секоја година традиционално се оддаваат признанија на најуспешните компании-членки на оваа комора.

Undefined

Од 125-та седница на Владата: Одобрени две стратешки инвестиции за соларни електрани вредни 116 милиони евра; 18,6 милиони денари од Ковид програмата за поддршка на софтверски компании; Донесена Стратегијата за здравство 2021-2030

7 Декември 2021 година


Владата на Република Северна Македонија на денешната 125-та редовна седница донесе одлука за утврдување статус на стратешки инвестиционен проект на Друштво за производство, трговија и услуги РИНУАБЛ ПАУЕР ИНТЕРНАТИОНАЛ ДООЕЛ Скопје, односно за инвестиција фотонапонска електрана со јачина од 85 мегавати.

Undefined

Прва стратешка француска инвестиција во енергетскиот сектор, Соларен парк „Стипион“ еден од најголемите во Европа

7 Декември 2021 година


„Северна Македонија ќе добие соларен парк, кој ќе биде еден од најголемите во Европа со капацитет за производство на електрична енергија од 360 до 400 мегавати (MW). Станува збор за директна француска гринфилд инвестиција најголема во овој домен, за македонската економија. Соларниот парк „Стипион“ ќе се гради во текот на 2022 година на локацијата која беше предвидена за изградба на карго аеродромот во Штип на површина од 452 хектари“, рече премиерот Зоран Заев на денешната промоција на инвестицијата во присуство на амбасадорот на Франција Сирил Бомгартнер, како и претставници на менаџментот на француската компанија „Акио Енерџи“.

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна