Почетна

Заев: Со пакетот 4 економски мерки вреден 470 милиони евра обезбедуваме одржливост на домашните економски дејности и на работните места, закрепнување на одредени дејности, стабилност на социјалните трансфери и поттик на јавната потрошувачка

27 септември 2020


Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, во придружба на заменик-претседателите и министрите од економските ресори, одржа прес-конференција на која беше презентиран четвртиот пакет економски мерки за ревитализирање на економијата во услови на КОВИД-19, усвоен на денешната седница на Владата.

Undefined

Четвртиот пакет економски мерки е обемен и вклучува поддршка и помош за најпогодените сектори и категории на граѓани, членовите на ЕСС се задоволни од неговиот опфат

26 септември 2020


Економско-социјалниот совет денеска ја одржа својата втора седница предводена од министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска како претседателка, заменик-претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, министерот за финансии, Фатмир Бесими и останатите членови на ЕСС.

Undefined

Стопанските комори задоволни од мерките предвидени во четвртиот пакет за поддршка на компаниите и граѓаните и што голем број од нивните сугестии и предлози се прифатени

25 септември 2020


Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, заменик на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, министерот за финансии Фатмир Бесими и министерот за економија Крешник Бектеши ги презентираа главните контури на четвртиот пакет мерки за поддршка на компаниите и граѓаните за ублажување на последиците од пандемијата со КОВИД-19 пред претставниците на стопанските комори во земјата.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи и министерот за економија Бектеши на средба со словенечкиот вицепремиер Почивалшек – Словенија и Македонија се пријателски земји со солидна економска соработка, треба да работиме да ги зголемиме инвестициите во двете насоки

25 септември 2020


Во рамките на официјалната посета на делегацијата предводена од Претседателот на Словенија Н.Е. г. Борут Пахор, Вицепремиерот за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, заедно со министерот за економија Крешник Бектеши, го пречекаа словенечкиот колега, вицепремиерот и министер за економски развој и технологија Здравко Почивалшек, со кого дискутираа за економската соработка помеѓу двете земји и за можностите оваа соработка да се унапреди дополнително.

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна