Почетна

Од 41-та седница на Владата: Усвоен е Националниот план за КОВИД-19 вакцинација; Донесена е Програмата за економски реформи 2021 - 2023; Одобрена е Годишната програма на ЈПДП која годинава во делот на инвестициите е повисока за 4 милијарди денари

26 јануари 2021


Владата на Република Северна Македонија на денешната 41-ва редовна седница го разгледа и го прифати Националниот план за КОВИД-19 вакцинација во Северна Македонија и го задолжи Министерството за здравство и другите надлежни институции да го имплементираат и да доставуваат редовни месечни извештаи за остварениот напредок.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи на свеченото отворање на OECD центарот во Истанбул – Преку подобри економски политики заеднички да креираме општества со поголема благосостојба

22 јануари 2021


„Се чувствувам оптимист во врска со агендата на Организацијата за економска соработка и развој (OECD) која вклучува интензивен и одржлив пристап кон инклузивно закрепнувањето од Ковид - 19. На Северна Македонија и е неопходен ваков вид платформа со цел да се придвижиме напред кон глобално признатите стандарди и амбиции, и затоа го гледам новиот центар на OECD во Истанбул како извонредна можност за споделување на подобри вредности, создавање на подобри идеи и учење на подобри стратегии со цел да се добијат подобри економски перформанси и подобро општество со поголема благосостојба“, потенцираше заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, во своето обраќање за време на свеченоста на која беше отворен новиот центар на OECD во Инстанбул.

Undefined

Владата иницира зголемена транспарентност и отчетност на органите на државна управа и јавните претријатија во државна сопственост – Транспарентноста и отчетноста ќе донесат и подобар квалитет на услугите за граѓаните

21 јануари 2021

 

Владата на Република Северна Македонија, на 40-та седница одржана на 19-ти јануари 2021 година, на предлог на Комисијата за економски систем и тековни економски политики, со која претседава заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, усвои заклучок со кој на агенции, дирекции, фондови, бироа, совети, акционерски друштва или други правни лица во државна сопственост им наложи да ја зголемат транспарентноста и отчетноста во нивното работење.

Undefined

Од утре, четврток 21-ви јануари, рестораните и угостителските објекти ќе работат до 21:00 часот со некои исклучоци

20 јануари 2021


Владата на Република Северна Македонија на 40-тата седница, по препорака на Комисијата за заразни болести, донесе измени на одлуката за работното време на рестораните и другите угостителски објекти согласно која од 21-ви јануари се укинува одлуката за ограничување на работното време на рестораните и другите угостителски објекти за работа до 18:00 часот.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи и директорот Деспотовски: 2021 година ја започнуваме со нова инвестиција во ТИРЗ – германската Ипротекс инвестира 5 милиони евра и отвора нови 30 работни места

20 јануари 2021


Компанија Ипротекс и Дирекцијата за технолошко индустриски зони, денес го потпишаа договорот за државна поддршка, со кој оваа германска компанија, дел од групацијата Innotech & Iprotex, се обврза на инвестиција од 5 милион евра и отворање  на минимум 30 работни места во ТИРЗ Скопје 1.

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна